Jasně, je to naprostá klasika a vlastně ani neznám nikoho, kdo by ji vyloženě neměl rád. Už jako malé dítě jsem čočkovou polévku s párkem doslova miloval, samozřejmě, že hlavně kvůli párku 🙂
Protože ale patřím k těm, kteří nemalou část svého života prožili v dobách předlistopadových, nemohu si nevzpomenout, že tehdy po řadu let patřívala čočka – podobně jako řada dalších potravin a jiných věcí – k takzvanému podpultovému zboží, prostě k dostání bývala jen výjimečně. Ano, vozívali jsme ji z tehdejšího východní Německa, kam se jednou, dvakrát za rok jelo na nákup – pochopitelně načerno, protože se to nesmělo. A tak se čočková polévka tehdy často vařívala spíš z pytlíku, tedy instantní… Naštěstí ty doby jsou už dávno pryč a i já osobně jsem podobné vzpomínky už dávno z hlavy prakticky vytěsnil. Zkrátka na to horší člověk rád zapomíná…
Jak to tak i u jiných „polévkových klasik“ bývá, čočkovou polévku s uzeninou dělá každý méně nebo více jinak. Já v ní mám mimo jiné moc rád i trochu kořenové zeleniny (s tou mně ostatně chutná i čočka nakyselo). Do čočkové polévky přidávám i špetku mého oblíbeného libečku a také tymiánu a bobkového listu, ten samozřejmě z polévky před podáváním vyndám. A nesmí chybět ani česnek, na závěr pak majoránka a ještě i trocha másla na zjemnění. Sympatické jsou mně ale i drobné obměny jednotlivých ingrediencí, zkrátka podle momentální chuti, víc o tom v poznámkách pod receptem.
Upřímně: Během psaní těchto řádků jsem na tu pravou domácí „čočkovku“ dostal neodbytnou chuť 🙂
Čočková polévka s párkem
- doba přípravy: asi 20 minut + asi 25 minut varu + asi 2 hodiny namočení čočky
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 4
suroviny:
- 200 g suché zelené čočky
- 1200 ml hovězího vývaru
- 1 velká cibule
- 1 malá mrkev
- čtvrt malé bulvy celeru
- 3 stroužky česneku
- 1 lžíce sádla
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 párek (2 nožičky)
- špetka sušeného tymiánu
- špetka sušeného libečku
- 2 bobkové listy
- 2 špetky sušené majoránky
- mletý černý pepř
- sůl
k podávání:
- 1 lžíce jemněji posekané natě hladkolisté petrželky
postup:
Čočku propláchnu pod tekoucí vodou a předem namočím aspoň na 2 hodiny asi do půllitru studené vody.
V hrnci, v němž budu polévku vařit, nejdřív na sádle asi 5 minut restuji oloupanou a drobněji nakrájenou cibuli. Občas zamíchám, mezitím oloupu a omyji celer i mrkev a nadrobno je nakrájím. Oloupu a nadrobno nasekám i stroužky česneku.
K orestované cibuli přihodím nakrájený celer a mrkev, asi 4 minuty za častého míchání je také osmažím, pak zasypu moukou a ještě asi 2 minuty míchám.
Základ polévky zaliji studeným hovězím vývarem a dobře prošlehám. Přihodím nasekaný česnek, tymián, libeček, bobkový list a mletý černý pepř, trochu osolím, přisypu také scezenou namočenou čočku a přivedu k mírnému varu. Vařím za občasného míchání asi 20 až 25 minut, dokud čočka není zcela měkká.
Nakonec z polévky vyndám bobkové listy, přidám na kolečka nakrájený párek a sušenou majoránku, podle chuti dosolím, zjemním lžící másla a uzeninu nechám v polévce chvíli prohřát.
V talířích polévku sypu nadrobno nasekanou natí hladkolisté petrželky.
Ještě něco k tomu:
- Místo kořenové zeleniny můžete zvolit alternativu čočkové polévky s bramborami. Pak stačí udělat jen cibulovou jíšku a po jejím zalití a rozšlehání ve studeném vývaru přidat společně s namočenou čočkou i oloupanou, na drobné kostičky nakrájenou jednu střední nebo dvě malé brambory.
- Máte-li rádi polévky pikantnější, pak na konci restování mouky, těsně před jejím zalitím hovězím vývarem můžete přisypat lžičku sladké mleté papriky nebo i špetku pálivé. Zase trochu jinou chuť čočkové polévky získáte, když do ní na začátku varu přidáte lžíci rajčatového protlaku, případně i se špetkou, dvěma cukru.
- Zahustit polévku je možné místo mouky ovesnými vločkami. Přihoďte je před koncem restování zeleniny.
- Chcete-li mít tuto polévku vydatnější, jako hlavní jídlo, můžete zdvojnásobit množství párků nebo k polévce do talířů přidat ztracená vejce. S jedním, dvěma rohlíky nebo houskami to bude báječná večeře 🙂
- V sezóně samozřejmě využijte namísto sušených bylinky čerstvé.