Prakticky kdykoli vidím v regálech obchodů slušně vypadající hlávkovou kapustu, okamžitě bez rozmýšlení po ní sahám, o té růžičkové ani nemluvě. Asi to je záležitost generační, ale za mého dětství jsme hlávkovou kapustu mívali v různých podobách nejen ve školní jídelně, ale i doma velmi často. To je asi také jeden z důvodů, proč ji mám dodnes moc rád. Ta její nezaměnitelná chuť se prostě ničím nahradit nedá, škoda, že už delší dobu je kapusta popelkou. A přitom těch úžasných jídel, co se z hlávkové kapusty dá připravit!
Docela dost kapustových receptů jsem tady už zmiňoval, mimo jiné také dvě polévky – byla to kapustová polévka s bramborami a klobásou a kapustová polévka s kroupami a slaninou (všechny recepty z kapusty jsou k mání v archivu blogu, samostatně je tam kapusta růžičková). Dnes tady mám další: polévku z kapusty zase v jiné podobě, trochu odlehčené, ale taky moc dobré 🙂
Kapustová polévka s rajčaty
- doba přípravy: asi 25 minut + asi 20 minut varu
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 4
suroviny:
- čtvrtka menší nebo půlka malé kapusty
- 2 rajčata
- 1 menší mrkev
- 2 stonky řapíkatého celeru
- 1 středně velká cibule
- 3 lžíce olivového oleje
- 5 stroužků česneku
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžíce uzené mleté sladké papriky
- 1000 ml zeleninového vývaru
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 lžička sušené bazalky
- mletý černý pepř
- sůl
- 1 lžíce balzamika
- 1 lžíce krupicového cukru
- 1 lžíce másla
k podávání:
- sekaná nať hladkolisté petrželky
postup:
Nejdřív připravím zeleninu: Z kapusty odstraním tuhý košťál a zavadlé listy, omyji ji a nakrájím na menší kousky. Špičky omytých rajčat naříznu do kříže a na chvíli zaliji vařící vodou, pak rajčata z horké vody vyndám a zchladím, oloupu a nakrájím na menší kostičky. Mrkev i řapíkatý celer očistím od nevzhledných konců a kořínků, omyji a nakrájím na drobnější kostky. Cibuli oloupu a nakrájím nadrobno.
Ve větším hrnci na olivovém oleji nechám za občasného míchání zesklovatět nakrájenou cibuli. Během té doby oloupu a nahrubo nasekám stroužky česneku, ty přihodím k zesklovatělé cibuli a krátce orestuji. Přidám rajčatový protlak, znovu krátce míchám a restuji, pak vsypu uzenou mletou sladkou papriku a jen velmi krátce ji nechám rozpustit v tuku.
Základ polévky zaliji chladným zeleninovým vývarem, přihodím nakrájenou kapustu, rajčata, mrkev i řapíkatý celer, okořením tymiánem, bazalkou a mletým pepřem, osolím a přivedu k mírnému varu. Vařím zvolna asi 20 minut, než zelenina změkne.
Potom polévku tyčovým mixérem jen mírně rozmixuji, zbytky zeleniny by v ní měly zůstat. Dochutím balzamikem a cukrem, dobře promíchám, v případě potřeby ještě dosolím nebo dopepřím. Na závěr do polévky přidám pro zjemnění máslo, které nechám rozpustit a v polévce rozmíchám.
V talířích polévku sypu sekanou natí hladkolisté petrželky.
Ještě něco k tomu:
- Nakrájenou kapustu je možné před přidáním do polévky prolít v cedníku vařící vodou a pak prochlánout vodou studenou, kapusta se tím částečně zbaví štiplavější vůně i chuti. Já ji ale nespařuji, nevadí mně to.
- Já osobně rajčata do této polévky neloupu, zbytky slupek v polévce mně naopak vyhovuje.
- Základní podobu polévky někdy doplňuji ještě těstovinami, které v již rozmixované polévce uvařím. Další možností obměny je přidat do hotové polévky již uvařené polévkové knedlíčky nebo třeba celestýnské nudle. Jindy zase polévku v talířích sypu nastrouhaným parmazánem nebo jiným tvrdším sýrem.
- Pokud nechystám polévku pro vegetariány, místo zeleninového vývaru občas použiji i vývar drůbeží. S ním je tahle polévka zase trochu jiná.