Co z něj zkusit něco jiného? Květákový nákyp

Hlavní jídla

 // 

kvetakovy_nakyp

Karfiolu jsme si letos užili opravdu hodně. Vlastní sice nepěstujeme, ale už nějaký čas bereme čerstvou zeleninu přímo od farmářů, kdy ani květák v jejich především podzimní nabídce pochopitelně nemohl chybět. Vždy čerstvě sklizený, ukázkově bílý, v bio kvalitě, za solidní cenu. Kdo by odolal. Tím spíš, že zeleninu máme u nás doma rádi a seč to jde, snažíme se maximálně využít vše, co právě nabízí aktuální roční období. A karfiol k podzimu určitě patří.

Květák, to zdaleka není jen oblíbená obalovaná smažená klasika nebo polévka, případně květákové placičky nebo mozeček. Zkuste mu dát i jinou šanci: Já osobně mám obzvlášť rád i karfiol zapékaný, tím spíš, když všech možných variací květákového nákypu je nespočet. Ten následující mám obzvlášť oblíbený.

Květákový nákyp s uzeninou

  • doba přípravy: asi 40 minut + asi 10 minut varu květáku + asi 45 minut zapékání
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4 až 6

suroviny:

  • 1 menší květák
  • 6 vajec
  • 250 ml smetany na vaření
  • 4 rohlíky
  • 150 g měkké uzeniny
  • 1 lžička rostlinného oleje
  • 1 větší cibule
  • 2 lžíce másla
  • 1 větší mrkev
  • 3 lžíce zmrazeného zeleného hrášku
  • 2 lžíce sekané natě hladkolisté petrželky
  • špetka muškátového květu
  • mletý černý pepř
  • sůl

na vymazání a vysypání pekáčku:

  • máslo
  • strouhanka

postup:

Předem si připravím květák, který zbavím případných listů, opláchnu a na několik minut ponořím do studené vody, aby z něj vyplavaly nečistoty. Pak květák znovu opláchnu a dám uvařit jen do poloměkka. Uvařený květák nechám mírně zchladnout a pak rozeberu na malé růžičky, košťál najemno posekám.

Očištěnou mrkev dám uvařit skoro do měkka. Až trochu vychladne, nakrájím ji na menší kostičky. Na menší kostky nakrájím i rohlíky, které pak v rendlíku je zaliji smetanou, v níž jsem rozšlehal vejce s trochou soli.

Cibuli oloupu a nadrobno nakrájím, v menším kastrůlku na jedné lžíci másla ji za občasného míchání orestuji do sklovata. Uzeninu nakrájím na menší kostičky a v jiném kastrole nebo na pánvi na malém množství oleje trochu osmažím.

Troubu dám rozpálit na 180 stupňů. Středně velký pekáček vymažu máslem a vysypu strouhankou.

Do velké mísy dám všechny ingredience: uvařené růžičky zpola uvařeného květáku i posekaný košťál, kostičky vařené mrkve, namočené rohlíky, orestovanou cibuli, osmaženou uzeninu a také zelený hrášek, posekanou nať hladkolisté petrželky, muškátový květ, mletý černý pepř a sůl. Vše velmi dobře rukama promíchám, v případě potřeby dosolím.

Směs urovnám do připraveného pekáčku, povrch pokladu vločkami zbylého másla. Peču asi 40 až 45 minut, dokud nákyp nezačne mírně zlátnout. Zda je nákyp dobře upečený, se ujistím pomocí špejle.

Květákový nákyp podávám s vařenými brambory.

Ještě něco k tomu:

  • Květák často vařívám v páře v tlakovém hrnci. Pokud ho chci mít poloměkký, tak jak je do tohoto receptu třeba, stačí mu většinou nejvýše 10 minut, samozřejmě podle velikosti. Není nic jednoduššího, než hrnec o chvíli dřív odstavit, odtlakovat a zkontrolovat, jak hodně je už květák uvařený – a v případě potřeby ještě minutu, dvě varu pod tlakem přidat.
  • Jako uzeninu můžete použít například kvalitní měkký salám, libovější anglickou slaninu, ale i dobře vyuzenou šunku.
  • Upečený nákyp nechám nejdřív částečně zchladnout, aby šel dobře porcovat a servírovat.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *