Mrkvový salát s balkánským sýrem a olivami

Malá jídla Rychlé Vegetariánské

 // 

mrkvovy_salat_s_balkanskym_syrem_a_olivami

Další z prakticky nekonečného množství salátů, které se dají docela rychle, třeba k lehčí večeři během chvíle vykouzlit. V tomto případě stačí pouhé tři hlavní ingredience – sýr balkánského typu, černé olivy a mrkev, ta předem uvařená a zchladlá. Pak už jen trochu cibule, nejlépe zelené naťové nebo červené, a pár běžných surovin na zálivku. A nějaké dobré pečivo k tomu. Velmi jednoduché a velmi dobré, bodejť taky ne, když si balkánský sýr, černé olivy a mrkev spolu tak skvěle rozumí 🙂

Post scriptum: Asi před dvěma lety jsem začal dělat domácí balkánský sýr, z čerstvého kozího mléka od sousedů. Zvlášť s tím je tenhle salát vážně úžasný!

Mrkvový salát s balkánským sýrem a olivami

  • doba přípravy: celkem asi 15 minut + asi 60 minut uvaření a zchladnutí mrkve + asi 60 minut odležení hotového salátu
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

suroviny:

  • 4 střední mrkve
  • 4 lžíce olivového oleje
  • šťáva z 1 citronu
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • půl lžíce krupicového cukru
  • 1 lžička mletého sušeného česneku
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • mletý černý pepř
  • sůl
  • 400 g sýra balkánského typu
  • 200 g vypeckovaných černých oliv
  • 2 zelené naťové cibulky

k podávání:

  • domácí pečivo

postup:

Předem si připravím mrkev. Očistím ji, v případě potřeby oloupu a zbavím nevzhledných konců, omyji a dám vařit do poloměkka. Pak ji nechám úplně vychladnout.

V hlubší míse rozšlehám olivový olej s citronovou šťávou, dijonskou hořčicí, krupicovým cukrem, mletým sušeným česnekem, sušeným tymiánem, mletým černým pepřem a solí dohladka.

Postupně přidám na asi necelý půlcentimetr nakrájená kolečka uvařené mrkve, na kostičky nakrájený balkánský sýr, scezené černé olivy a kořínků zbavené, omyté a nadrobno nakrájené zelené naťové cibulky.

Salát zlehka promíchám, v případě potřeby ještě dokořením nebo dosolím. Nechám v chladnu asi hodinu rozležet.

Podávám s domácím pečivem.

Ještě něco k tomu:

  • Uvařená a zchladlá mrkev do salátu by měla být poloměkká, tedy ne úplně rozměklá, ale ani už ne křupavá.
  • Mrkev, podobně jako jinou zeleninu nebo brambory většinou vařím v mikrovlnné troubě v páře, v programu steam, ve speciální nádobě s košem, k tomu určené (případně stačí hrnec pro mikrovlnné trouby s pokličkou, zeleninu v něm trochu zastříknout vodou).
  • Se solí do zálivky na salát opatrně, balkánský sýr bývá dost slaný.
  • Obecně vzato, mrkev je lepší jíst vařenou, než syrovou. Pro zdraví tolik důležité antioxidanty se z vařené mrkve při trávení vstřebávají ve dvojnásobném množství oproti syrové. A navíc, ani tento salát by se syrovou mrkví nebyl zdaleka tak dobrý.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *