Pórková polévka, či vlastně přesněji řečeno pórkové polévky patřily po dlouhá léta k mým nejoblíbenějším. Vlastně ani není divu, pórek byl dřív jednou z mála zelenin, které byly k dispozici po celý rok, tedy i mimo sezónu.
Dnes už pórek v celoročně širokém sortimentu zeleniny přece jen tak trochu ustoupil do pozadí, i tak je ale u nás doma v lednici prakticky pořád. A to zdaleka nejen kvůli polévkám, v nichž je jeho využití pořád ještě asi nejčastější, ale i na pórkový koláč nebo pórkové lívanečky, na gratinování v nejrůznějších podobách, do leča nebo třeba na ochucení šťouchaných brambor, míchaných vajíček či pomazánek. Výrazná chuť pórku má zkrátka všestranné, nejen „polévkové“ uplatnění.
Ale přece jen pro dnešek zpátky k pórkové polévce. Tu následující dělám ze všech možných jejích variant asi nejčastěji, je zkrátka mojí nejoblíbenější. Vedle známé výrazné chuti má i ona pochopitelně ono tolik typické pórkové aroma, které téhle zelenině prý dodávají éterické oleje s obsahem síry. Je to tudíž polévka voňavá, velmi dobrá a lehká, ale i docela rychlá a v neposlední řadě taky dost zdravá.
Pórková polévka s krutóny
- doba přípravy: asi 20 minut + asi 20 minut varu
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 4
suroviny:
- 1 pórek
- 1 velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce másla
- 1000 ml zeleninového vývaru
- 1 uvařená brambora
- 200 ml smetany na vaření
- 1 lžíce posekané natě libečku
- mletý černý pepř
- špetka mletého muškátového květu
- půl lžičky majoránky
- sůl
na krutóny:
- 1 starší rohlík
- 1 lžíce másla
k podávání.
- 1 lžíce nasekané plocholisté petrželky
postup:
Z pórku odstraním tmavě zelenou část a kořeny, zbytek důkladně omyju a nakrájím na tenčí půlkolečka. Cibuli oloupu a nakrájím na tenčí čtvrtkolečka, oloupu a nahrubo nasekám stroužky česneku.
Na másle asi 5 minut za občasného míchání restuji nakrájený pórek s cibulí, ke konci přihodím i posekaný česnek. Pak zasypu hladkou moukou a restuji dalších asi 5 minut, opět občas zamíchám. Nakonec cibulovo pórkovou jíšku zaliju studeným vývarem, ve kterém jsem předem rozmixoval tyčovým mixerem uvařenou bramboru, metličkou dobře rozšlehám. Přidám sekaný libeček, mletý černý pepř a sůl, přivedu k varu a vařím asi 20 minut.
Mezitím si přichystám krutóny. V menším rendlíku na rostlinném oleji osmažím usušené kostky pečiva.
Do polévky na závěr přidám smetanu, špetku muškátového květu a majoránku, promíchám a prohřeji, ale již nevařím.
V talířích polévku sypu osmaženými krutóny a nasekanou plocholistou petrželkou.
Ještě něco k tomu:
- Jako krutóny se samozřejmě hodí i usušené a osmažené kostky staršího chleba nebo bagety.
- Mimo sezónu použiji místo čerstvého libečku sušený.
- Odříznutou zelenou část pórku rozhodně nevyhazujte, dá se velmi dobře v kuchyni zužitkovat. Já osobně ji omytou pokrájím na kolečka a dám zmrazit jako polotovar, například do leča nebo do mixovaných krémových polévek (dobrá je třeba krémové pórková polévka s drožďovými knedlíčky).