Moje vánoční rybí polévka

Polévky

 // 

Rybí polévka prý zase přichází do módy, četl jsem před pár dny. Proto by možná někdo řekl, že to nebylo zrovna moc „in“, když se za mého dětství u nás doma rybí polévka nikdy nejedla. Opravdu nikdy, ani o Vánocích ne. Nevím proč, ale bylo to prostě tak. Štědrovečerní zvyklosti, vánoční menu nevyjímaje se zkrátka rodinu od rodiny liší.

Změna přišla, až když jsem se osamostatnil. Tradice mám prostě rád, dělá mně radost se k nim vracet a dodržovat je, a tak se už dlouhá léta ani u nás Štědrý večer bez tradičních jídel prostě neobejde.

Rybí polévku na štědrovečerní stůl začínám připravovat vlastně s velkým předstihem. Samotný rybí vývar mám totiž připravený v mrazáku, a to od doby, kdy jsem naposledy filetoval a pekl nějakou rybu. A protože ryby míváme docela často, ani o rybí vývar u nás většinou nouze není. Na to udělat vývar z ryb navíc zvlášť před Vánoci myslívám včas. Ten letošní byl ze štiky, připravený po jejím vyfiletování, i se zbytky obraného štičího masa. Ostatně můj oblíbený recept na rybí vývar jsem si sem na blog ukládal před nedávnem.

Vánoční rybí polévka mně tak v kuchyni nezabere moc času, na Štědrý večer prakticky vůbec žádný. Z vývaru z mrazáku a čerstvé zeleniny totiž štědrovečerní polévku vařím už den předem, protože nejlepší chuť má po doležení, až následující den 🙂

Vánoční rybí polévka s krutony

  • doba přípravy: asi 40 minut + asi 20 minut varu + ideálně den odležení
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4 až 6

suroviny:

  • 1 středně velká cibule
  • kousek menšího pórku (bílá část)
  • 1 malá mrkev
  • 1 malý kořen petržele
  • čtvrtka menšího celeru
  • 3 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1200 ml rybího vývaru
  • 2 bobkové listy
  • mletý bílý pepř
  • sůl
  • 1 stroužek česneku
  • obrané uvařené rybí maso
  • 2 špetky sušeného zázvoru
  • 2 špetky sušené majoránky

na krutony:

  • 2 starší rohlíky
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce olivového oleje

k podávání:

  • nať hladkolisté petrželky

postup:

Nejdřív si připravím zeleninu. Kousek bílé části menšího pórku očistím, omyji a nakrájím na velmi tenká čtvrtkolečka. Mrkev, petržel i řez celeru očistím, oloupu, omyji a nastrouhám na jemném struhadle.

Cibuli oloupu, nadrobno nakrájím a ve větším hrnci na másle ji orestuji do sklovata. Přihodím pokrájený pórek i všechnu nastrouhanou kořenovou zeleninu a za častého míchání restuji asi 10 minut do světle zlatavé barvy. Pak zeleninový základ zasypu moukou a pokračuji v restování a častém míchání dalších asi 10 minut.

Hotový základ polévky zaliji studeným rybím vývarem, bez zbytků obraného masa, které odložím stranou. Vývar se zeleninovou jíškou v hrnci rozšlehám, přidám bobkové listy, opepřím, osolím a přivedu k mírnému varu. Zvolna vařím asi 20 minut, občas zamíchám. Asi 3 minuty před koncem varu přidám oloupaný a prolisovaný stroužek česneku.

Nakonec z polévky vyndám bobkové listy, přihodím do ní odložené obrané rybí maso, okořením trochou mletého sušeného zázvoru a majoránky, v případě potřeby dopepřím a dosolím. Polévku dobře promíchám a ideálně nechám v chladu rozležet do druhého dne.

Na krutony nakrájím starší rohlíky na menší kostičky a v pánvi na másle s olivovým olejem je opeču za častého míchání do zlatova.

V talířích porce polévky posypu krutony a natí hladkolisté petrželky.

Ještě něco k tomu:

  • Místo mletého sušeného zázvoru rybí polévku někdy dochucuji mletým muškátovým květem.
  • Směs másla a olivového oleje při přípravě krutonů zaručí, že se tuk v pánvi nepřepálí a krutony se opečou pěkně do zlatova.
  • Pokud je v rybím mase větší množství drobných kůstek, které se mně nepodařilo při samotné přípravě vývaru a obírání zbytků masa vybrat, do polévky po jejím dovaření maso propasíruji přes řidší cedník.
  • Když mám k dispozici jen samotný rybí vývar bez zbytků rybího masa, přidám do polévky na začátku jejího varu rozmrazené a drobněji nakrájené rybí filé. To se během 20 minut varu polévky stačí uvařit.
  • Místo krutonů se do polévky dají přidat knedlíčky (třeba žemlové knedlíčky nebo česnekové knedlíčky, případně i drožďové knedlíčky).
  • Trochu jinou verzí je krémová rybí polévka. Při její přípravě postupuji stejně, jen ji před podáváním rozmixuji a pak do ní většinou ještě přidám hrst zeleného zmrazeného hrášku, terý v polévce krátce povařím.
  • Zase trochu jinou variantou je rybí polévka, na závěr zjemněná trochou smetany.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *