Brambory, zelí a houby. Jak často se v zimě v našich krajích právě tato trojice v kuchyni objevuje. A kolik jen rozličných jídel se z ní dá vykouzlit! Naše babičky by mohly dlouze vyprávět.
I u nás doma ve špajzu jsou brambory a s nástupem podzimu i zelná hlávka, ale také soudek zelí kysaného stálicemi. A pár hub skoro vždycky domů z lesa z procházky se psy taky přineseme. A když ne, v mrazáku je hub z léta nastřádaných stále dost, o těch sušených ani nemluvě. A tak i já mám onu trojici na kuchyňské lince „v práci“ docela často.
Třeba jen těch polévek, co se právě ze zelí, brambor a hub dá vytvořit! Tentokrát jsem zacílil na jednu z čerstvého, tedy nekysaného zelí. Zrovna teď, když venku teplota stále častěji padá pod nulu, třeba právě horká polévka přijde tuze vhod, klidně i v trochu větším talíři jako teplá večeře. Tady je.
Zelná polévka s čerstvými houbami a klobásou
- doba přípravy: asi 20 minut + asi 20 minut varu
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 4
suroviny:
- asi čtvrtka malé hlávky bílého zelí
- 2 hrsti očistěných pokrájených čerstvých hub
- 2 středně velké brambory
- 1 polotvrdá klobása
- 1 středně velká cibule
- 4 stroužky česneku
- 100 ml zakysané smetany
- 1 lžíce hladké mouky
- 1200 ml hovězího vývaru
- 1 lžička libečku
- 1 lžička tymiánu
- 1 lžička celého kmínu
- 1 lžíce mleté sladké papriky
- 1 lžíce sádla
- mletý černý pepř
- sůl
k podávání:
- posekaná pažitka
postup:
Zelí očistím, omyji, zbavím tvrdého středového košťálu a drobněji pokrájím. Stroužky česneku oloupu a nasekám nahrubo. Brambory oloupu a nakrájím na menší kostičky, na půlkolečka pokrájím klobásu, očistím a pokrájím houby.
Na sádle za občasného míchání orestuji do sklovata oloupanou a nahrubo nasekanou cibuli. Pak ji zasypu mletou sladkou paprikou, kterou krátce za stálého míchání nechám zpěnit a zaliji hovězím vývarem. Přisypu pokrájené zelí, brambory, klobásu, houby a posekaný česnek, přidám libeček, tymián, celý kmín, mletý černý pepř a sůl a přivedu k varu. Zvolna vařím asi 15 minut.
V zakysané smetaně dobře prošlehám hladkou mouku a přidám do polévky, promíchám a vařím ještě asi 5 minut.
V talířích polévku sypu posekanou pažitkou.
Ještě něco k tomu:
- Nemáte-li čerstvé houby, použijte sušené. Ty alespoň na hodinu namočte a před přidáním do polévky ještě asi 5 minut samostatně povařte. Do polévky můžete přidat i vodu, ve které byly houby namočené a v níž se vařily.
- V sezóně pochopitelně použijte bylinky čerstvé.