Poctivá fazolačka s klobásou

Polévky

 // 

fazolova_polevka

Už dávno se snažím o to, aby luštěniny byly na stole aspoň jednou do týdne. To, že jsou zdravé, není ten hlavní důvod, i když v mém předsevzetí to také hraje svou nemalou roli. Nejpodstatnější je ale pro mě to, že luštěniny mám moc rád 🙂

Jasně, je to paradox, vyvolávající otázku, proč si tedy, co se konzumace oblíbených luštěnin týče, potřebuju dávat nějaké předsevzetí? Důvod je jednoduchý: Jejich nezbytné namáčení i samotná tepelná úprava vyžadují opravdu hodně času a tedy i dostatečný předstih při plánování přípravy takového jídla. A to se zdaleka ne vždy povede, ať už kvůli opomnění, nedostatku času, ale i mojí pohodlnosti 🙁

Mám už na to ale přece jen jeden fígl, ke kterému jsem se už před lety dopracoval. Ne, nejsou to luštěniny z konzervy… Je to namočení a uvaření luštěnin ve velkém, kdy do chystaného jídla zpracuji jen jejich část a zbytek uložím na příště do mrazáku. Prakticky stále mám tak některou z luštěnin po ruce, což opravdu hodně usnadní práci. A tak i plnění mého předsevzetí „každý týden aspoň jednou luštěniny“ je hračka 🙂

Docela často a poměrně rychle tak můžu připravit i následující skvělou polévku, kterou opravdu miluju a jejíž příprava by jinak zabrala spoustu času. Zvlášť teď v zimě to může být i báječná večeře, stačí jen trochu větší porce a k tomu nějaký ten rohlík nebo kousek čerstvého chleba.

Fazolová polévka s klobásou

  • doba přípravy: asi 45 minut + 12 hodin namáčení + asi 60 až 90 minut varu fazolí
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

suroviny:

  • 200 g suchých fazolí
  • 6 bobkových listů
  • 2 lžíce sušeného tymiánu
  • 1 lžíce sušené majoránky
  • 3 špetky mletého černého pepře
  • 1 menší mrkev
  • 1 menší kořen petržele
  • půlka malé bulvy celeru
  • 5 stroužků česneku
  • 1 velká cibule
  • 50 g špeku
  • 2 lžíce sádla
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce mleté sladké papriky
  • půl lžičky mleté pálivé papriky
  • 600 ml hovězího vývaru
  • 600 ml vývaru z fazolí
  • 2 polotvrdé klobásy
  • 1 lžíce másla
  • sůl
  • špetka cukru

k podávání:

  • sekaná nať hladkolisté petrželky

postup:

Den předem, aspoň 12 hodin před samotným varem suché fazole dobře propláchnu v cedníku a namočím je do většího množství studené vody. Během namáčení fazolí vodu dvakrát vyměním.

Namočené fazole scedím, zaliju asi 6 deci čerstvé neosolené vody, přihodím bobkové listy, sušený tymián, majoránku a mletý černý pepř a přivedu k velmi mírnému varu. Fazole uvařím doměkka, u každého druhu i balení fazolí to trvá jinak, obvykle něco málo přes hodinu, někdy až půldruhou hodinu.

Ke konci varu fazolí si připravím další ingedience do polévky. Mrkev, kořen petržele i celer oloupu, omyju a nakrájím na drobnější kostičky. Stroužky česneku oloupu a nahrubo nasekám, cibuli oloupu a nadrobno nakrájím.

Ve větším hrnci nasucho a zvolna, za častějšího míchání orestuju nadrobno nakrájený špek až do světle zlatavých škvarečků. Přidám sádlo a nakrájenou cibuli, kterou nechám zesklovatět, občas přitom zamíchám. Zasypu moukou a za častějšího míchání ji orestuju na jíšku sytěji zlatavé barvy, trvá to asi čtvrthodinu. Pak přisypu sladkou i pálivou mletou papriku, již jen velmi krátce zamíchám a zaleju studeným hovězím vývarem. Kuchyňskou metlou cibulovou jíšku ve vývaru dobře rozšlehám.

Do základu polévky pak přidám uvařené fazole i s vodou, v níž se vařily, mělo by jí být zhruba něco málo přes půl litru. Přidám i všechnu nakrájenou kořenovou zeleninu a posekaný česnek, polévku osolím a přivedu k velmi mírnému varu asi na 20 minut.

Mezitím na pánvičce nasucho a zprudka trochu orestuju na kolečka nakrájenou klobásu. Tu pak přidám do hotové polévky, stejně jako i trochu másla na zjemnění a taky špetku cukru. Dobře promíchám, v případě potřeby ještě dosolím, dopepřím a přidám ještě špetku majoránky.

V talířích polévku sypu posekanou natí hladkolisté petrželky.

Ještě něco k tomu:

  • Délku namáčení fazolí nezkracuju a ani je během varu nesolím, dobře by ani při prodloužené době vaření nezměkly. Některé zdroje radí přidat při vaření luštěnin do vody jedlou sodu, já to ale nedělám, soda v luštěninách ničí vitamíny.
  • Pokud použiju uvařené fazole z mrazáku a vývar z fazolí tak nemám po ruce, zaliju základ polévky jen hovězím vývarem. Oproti receptu tak dám jeho dvojnásobné množství.
  • Luštěninám z konzervy se snažím vyhýbat, nejsou zdaleka tak zdravé, jako ty doma uvařené. Navíc polévka z konzervovaných fazolí chuťově dost utrpí a vyjde i podstatně dráž.
  • Na kvalitě klobásy rozhodně nešetřím. Nahradit se dá kouskem uzeného masa nebo kvalitními párky.
  • Pokud mám chuť na polévku pikantnější, přidám špetku, dvě pálivé mleté papriky navíc, případně ji nahradím špetkou chilli. Trochu jinou chuť polévce dodá uzená mletá paprika, někdy zase do základu zarestuju i trochu rajčatového protlaku nebo přidám další, prolisovaný stroužek česneku chvíli před dokončením varu polévky. Polévka je také dobrá s řapíkatým celerem, kouskem pórku nebo s přidáním jedné, dvou menších brambor.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *