Snad žádný recept jsem nevypiplával tak, jako recept na tuhle česnečku. Jednoduchá polévka, že jednodušší snad ani být nemůže. A přesto i ta se dá připravit na mnoho způsobů. Rozhodně nechci tvrdit, že ta ode mne je nejlepší. Ale po letech experimentování i vychytávání nejrůznějších drobností při její přípravě tvrdím, že právě takhle mně česnečka chutná nejvíc. 🙂
Česnečka se žloutkem, osmaženým chlebem a sýrem
- doba přípravy: asi 20 minut + 15 minut varu
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 4
suroviny:
- 1200 ml hovězího vývaru
- 2 palice česneku
- 2 lžíce sádla
- 1 střední cibule
- 4 střední brambory
- 1 menší mrkev
- asi 100 g bulvy celeru
- menší kousek pórku
- 100 g uzené vepřové krkovice
- 1 snítka libečku
- 1 lžička celého kmínu
- 1 lžíce odrhnutých lístků čerstvé majoránky
- mletý černý pepř
- sůl
na vložku do polévky:
- 2 lžíce sádla
- 4 menší hrsti kostek starého usušeného chleba
- 4 žloutky
- 4 lžíce strouhaného tvrdého sýra
postup:
Na sádle zpěním nahrubo nakrájenou cibuli, zaliju vývarem a přidám na střední, stejně velké kostičky nakrájené oloupané brambory a všechnu zeleninu – mrkev, celer, pórek a také uzenou krkovici, na plátky nasekané oloupané stroužky česneku, jemně posekaný libeček, kmín, mletý černý pepř a sůl. Přivedu k varu a vařím asi 15 minut, ke konci varu přidám odrhnuté a nahrubo posekané lístky a podle potřeby ještě dosolím.
Během varu polévky osmažím na sádle kostky chleba. Do každého talíře dám žloutek, zaliju horkou polévkou, posypu jemně nastrouhaným sýrem a posypu osmaženým chlebem.
Ještě něco k tomu:
- Pokud chcete docílit trochu ostřejší chuti česnečky, můžete do ní těsně před podáváním rozmíchat ještě jeden stroužek česneku navíc, oloupaný a utřený se solí.
- Čerstvou majoránku můžete nahradit sušenou, stejně tak libeček.
- Chléb na krutony mám skoro vždycky v zásobě. Starší nespotřebovaný chléb totiž ještě před tím, než stihne zplesnivět, rozkrájím na kostky, usuším na sucho na plechu v troubě a uschovám ho pro další použití. Báječně se hodí právě na krutony, používám ho občas ale i třeba místo housky do špekových knedlíků.
- Jako sýr do česnečky je vhodná například gouda, čedar nebo ementál.
- Neupotřebené bílky schovávám do mrazáku, když se jich nahromadí dostatečné množství, můžete je využít například na biskupský chlebíček.