Cuketové karbanátky a ještě něco

Hlavní jídla Sezónní Vegetariánské

 // 

Aktualizováno

cuketove_karbanatky

Cukety už letos pomalu začínají končit. Ještě pár se jich sice na zahrádce v posledních dnech vyklubalo, ale vzhledem k tomu. že počasí u nás, na jihu Čech touto dobou přece jen už začíná být trochu drsnější, nejsem si jistý, zda do té „správné“ velikosti ještě zvládnou dorůst.

I tak jsem letos stihnul dát sem, na blog, receptů s cuketou docela dost, ostatně všechny cuketové recepty jsou tady snadno k nalezení. Několik nových, osvědčených mám ale ještě pro nejbližší týdny připravených k uložení, to abych se k nim mohl zase příští rok vrátit. Tady jsou dva z nich, v obou hraje vedle cukety hlavní roli i sýr.

Cuketové karbanátky se sýrem

  • doba přípravy: celkem asi 60 minut
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4 (8 kusů)

suroviny:

  • 2 středně velké cukety
  • sůl
  • 300 g goudy
  • 1 střední cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 4 vejce
  • 2 lžíce ovesných vloček
  • 2 lžíce strouhanky
  • 80 g bramborového škrobu
  • 1 lžíce jemně sekané natě čerstvého libečku
  • 1 lžíce jemně sekané natě hladkolisté petrželky
  • 1 lžička mletého sušeného česneku
  • mletý černý pepř

na obalení:

  • drcené kukuřičné lupínky

na smažení:

  • rostlinný olej

postup:

Omytou cuketu zbavím tuhých konců a nastrouhám ji na jemném struhadle (na tom, co se najemno strouhá sýr). Osolím ji a dám do cedníku asi na půl hodiny odkapat.

Mezitím na hrubo (na okurkovém struhadle) nastrouhám do větší misky sýr. Přidám oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli, oloupané a prolisované stroužky česneku, vejce, ovesné vločky a strouhanku, smíchanou s bramborovým škrobem, přihodím i všechno koření – jemně nasekanou nať libečku a hladkolisté petrželky, mletý sušený česnek a mletý černý pepř. Vše dobře promíchám.

Z odkapané cukety rukama nad cedníkem dobře vyždímu zbytky vody, cuketu přidám k ostatním surovinám v misce a velmi dobře promíchám. Těsto na karbanátky nechám asi 10 minut odležet.

Mokrýma rukama z těsta vytvořím osm stejně velkých karbanátků, které obalím v najemno rozdrcených kukuřičných lupínkách. Smažím v rozpálené pánvi na oleji po obou stranách dozlatova.

Cuketové karbanátky se sýrem podávám s bramborovou kaší, vařeným bramborem nebo třeba s hranolkami, přidávám i tatarskou omáčku nebo nějaký studený dip.

Ještě něco k tomu:

  • Místo mletého sušeného česneku je možné použít prolisovaný čerstvý, toho dávám 3 stroužky.
  • Koření do cuketových karbanátků je samozřejmě možné obměnit podle chuti, dobré jsou třeba s majoránkou, oreganem nebo bazalkou.

Kromě karbanátků mám ještě něco navíc: další variaci na cukeťák, tedy na jedno z asi „nejcuketovějších“ jídel.

Na cukeťák existují kvanta nejrůznějších receptů, i já jsem jich vyzkoušel docela dost a zdaleka ne každý si mě získal. Dva z těch osvědčeněných jsem sem před několika lety dával – byl to cukeťák se sýrem, uzeninou a olivami a cukeťák se škvarky. Jiná, další verze cukeťáku mě ale už dlouho také lákala: takzvaný cukeťák australský, který zpropagovala hlavně Helena Vondráčková. Trochu jsem si ten recept přizpůsobil a občas rád sáhnu právě po něm. Kombinace cukety a mrkve má totiž docela nečekaně něco do sebe 🙂 Narozdíl od předchozího tenhle recept vegetariánský není, ale odpomoci se tomu dá lehce, uzeninu prostě vynecháte.

cuketak_jinak
Cukeťák po australsku

Cukeťák po australsku

  • doba přípravy: celkem asi 40 minut + asi 60 minut pečení
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 6 až 8

suroviny:

  • 2 středně velké cukety
  • sůl
  • 2 středně velké mrkve
  • 250 g tvrdého sýra
  • 250 g tvrdší uzeniny
  • 1 středně velká cibule
  • 6 stroužků česneku
  • 5 vajec
  • 70 g olivového oleje
  • 200 g polohrubé mouky
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 2 lžíce sušeného oregana
  • 1 lžíce sušeného libečku
  • mletý černý pepř

na vymazání a vysypání plechu:

  • sádlo
  • hrubá mouka

postup:

Omytou cuketu zbavím tuhých konců a nastrouhám ji na jemném struhadle, osolím ji a dám do cedníku asi na půl hodiny odkapat.

Mezitím omyji a očistím mrkve, v případě potřeby je oloupu. Mrkve nastrouhám do větší mísy najemno. Do stejné mísy nastrouhám na okurkovém struhadle sýr, přidám na drobné kostičky nakrájenou uzeninu, oloupanou a najemno nakrájenou cibuli a také oloupané a prolisované stroužky česneku. Přidám i vejce, olivový olej a nad cedníkem dobře vyždímanou cuketu. Vše velmi dobře promíchám.

Zvlášť smíchám polohrubou mouku, kypřící prášek do pečiva, sušené oregano, libeček a mletý černý pepř. Sypkou směs přisypu do mísy k předchozím surovinám a opět vše velmi dobře promíchám, v případě potřeby ještě dosolím nebo dokořením.

Troubu nechám předehřát na 180 stupňů. Hlubší plech vymažu sádlem, vysypu hrubou moukou a rovnoměrně do něj těsto rozetřu. V předehřáté troubě peču asi hodinu, dokud povrch cukeťáku nezezlátne. Zda je dobře upečený, vyzkouším i pomocí špejle.

Ještě něco k tomu:

  • Cukeťák dávám raději na větší plech, aby těsto bylo nižší, dobře se propeklo a křupavá plocha byla co největší.
  • Před nakrájením nechávám cukeťák aspoň trochu zchladnout, lépe se krájí. V případě potřeby jej už na talíři přihřeji v mikrovlnné troubě.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *