Cukety už letos pomalu začínají končit. Ještě pár se jich sice na zahrádce v posledních dnech vyklubalo, ale vzhledem k tomu. že počasí u nás, na jihu Čech touto dobou přece jen už začíná být trochu drsnější, nejsem si jistý, zda do té „správné“ velikosti ještě zvládnou dorůst.
I tak jsem letos stihnul dát sem, na blog, receptů s cuketou docela dost, ostatně všechny cuketové recepty jsou tady snadno k nalezení. Několik nových, osvědčených mám ale ještě pro nejbližší týdny připravených k uložení, to abych se k nim mohl zase příští rok vrátit. Tady jsou dva z nich, v obou hraje vedle cukety hlavní roli i sýr.
Cuketové karbanátky se sýrem
- doba přípravy: celkem asi 60 minut
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 4 (8 kusů)
suroviny:
- 2 středně velké cukety
- sůl
- 300 g goudy
- 1 střední cibule
- 2 stroužky česneku
- 4 vejce
- 2 lžíce ovesných vloček
- 2 lžíce strouhanky
- 80 g bramborového škrobu
- 1 lžíce jemně sekané natě čerstvého libečku
- 1 lžíce jemně sekané natě hladkolisté petrželky
- 1 lžička mletého sušeného česneku
- mletý černý pepř
na obalení:
- drcené kukuřičné lupínky
na smažení:
- rostlinný olej
postup:
Omytou cuketu zbavím tuhých konců a nastrouhám ji na jemném struhadle (na tom, co se najemno strouhá sýr). Osolím ji a dám do cedníku asi na půl hodiny odkapat.
Mezitím na hrubo (na okurkovém struhadle) nastrouhám do větší misky sýr. Přidám oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli, oloupané a prolisované stroužky česneku, vejce, ovesné vločky a strouhanku, smíchanou s bramborovým škrobem, přihodím i všechno koření – jemně nasekanou nať libečku a hladkolisté petrželky, mletý sušený česnek a mletý černý pepř. Vše dobře promíchám.
Z odkapané cukety rukama nad cedníkem dobře vyždímu zbytky vody, cuketu přidám k ostatním surovinám v misce a velmi dobře promíchám. Těsto na karbanátky nechám asi 10 minut odležet.
Mokrýma rukama z těsta vytvořím osm stejně velkých karbanátků, které obalím v najemno rozdrcených kukuřičných lupínkách. Smažím v rozpálené pánvi na oleji po obou stranách dozlatova.
Cuketové karbanátky se sýrem podávám s bramborovou kaší, vařeným bramborem nebo třeba s hranolkami, přidávám i tatarskou omáčku nebo nějaký studený dip.
Ještě něco k tomu:
- Místo mletého sušeného česneku je možné použít prolisovaný čerstvý, toho dávám 3 stroužky.
- Koření do cuketových karbanátků je samozřejmě možné obměnit podle chuti, dobré jsou třeba s majoránkou, oreganem nebo bazalkou.
Kromě karbanátků mám ještě něco navíc: další variaci na cukeťák, tedy na jedno z asi „nejcuketovějších“ jídel.
Na cukeťák existují kvanta nejrůznějších receptů, i já jsem jich vyzkoušel docela dost a zdaleka ne každý si mě získal. Dva z těch osvědčeněných jsem sem před několika lety dával – byl to cukeťák se sýrem, uzeninou a olivami a cukeťák se škvarky. Jiná, další verze cukeťáku mě ale už dlouho také lákala: takzvaný cukeťák australský, který zpropagovala hlavně Helena Vondráčková. Trochu jsem si ten recept přizpůsobil a občas rád sáhnu právě po něm. Kombinace cukety a mrkve má totiž docela nečekaně něco do sebe 🙂 Narozdíl od předchozího tenhle recept vegetariánský není, ale odpomoci se tomu dá lehce, uzeninu prostě vynecháte.
Cukeťák po australsku
- doba přípravy: celkem asi 40 minut + asi 60 minut pečení
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 6 až 8
suroviny:
- 2 středně velké cukety
- sůl
- 2 středně velké mrkve
- 250 g tvrdého sýra
- 250 g tvrdší uzeniny
- 1 středně velká cibule
- 6 stroužků česneku
- 5 vajec
- 70 g olivového oleje
- 200 g polohrubé mouky
- 1 kypřící prášek do pečiva
- 2 lžíce sušeného oregana
- 1 lžíce sušeného libečku
- mletý černý pepř
na vymazání a vysypání plechu:
- sádlo
- hrubá mouka
postup:
Omytou cuketu zbavím tuhých konců a nastrouhám ji na jemném struhadle, osolím ji a dám do cedníku asi na půl hodiny odkapat.
Mezitím omyji a očistím mrkve, v případě potřeby je oloupu. Mrkve nastrouhám do větší mísy najemno. Do stejné mísy nastrouhám na okurkovém struhadle sýr, přidám na drobné kostičky nakrájenou uzeninu, oloupanou a najemno nakrájenou cibuli a také oloupané a prolisované stroužky česneku. Přidám i vejce, olivový olej a nad cedníkem dobře vyždímanou cuketu. Vše velmi dobře promíchám.
Zvlášť smíchám polohrubou mouku, kypřící prášek do pečiva, sušené oregano, libeček a mletý černý pepř. Sypkou směs přisypu do mísy k předchozím surovinám a opět vše velmi dobře promíchám, v případě potřeby ještě dosolím nebo dokořením.
Troubu nechám předehřát na 180 stupňů. Hlubší plech vymažu sádlem, vysypu hrubou moukou a rovnoměrně do něj těsto rozetřu. V předehřáté troubě peču asi hodinu, dokud povrch cukeťáku nezezlátne. Zda je dobře upečený, vyzkouším i pomocí špejle.
Ještě něco k tomu:
- Cukeťák dávám raději na větší plech, aby těsto bylo nižší, dobře se propeklo a křupavá plocha byla co největší.
- Před nakrájením nechávám cukeťák aspoň trochu zchladnout, lépe se krájí. V případě potřeby jej už na talíři přihřeji v mikrovlnné troubě.