Miluju zeleninu, miluju polévky a rád taky mám rychlá jídla. Asi tak nějak jsem došel i k receptu, jehož výsledkem je zeleninová drožďová polévka. Polévka, která je zdravá, která zasytí a která také zahřeje, což teď, v zimě není nepodstatné. Klidně poslouží třeba jako lehká večeře. 🙂
K přípravě přitom potřebujete zeleninu, která je zdejší provenience a kterou i teď, v zimě bez problémů seženete, aniž by musela oplývat onou „umělohmotnou“ chutí, jak tomu v této době je třeba u rajčat. 🙁 Navíc při její přípravě můžete i improvizovat, a to jak podle toho, co zrovna máte ve špajzu, tak i podle svých chuťových preferencí.
Tahle polévka má být skutečně hustá, ve stylu skoro víc zeleniny, než tekutiny. A krupice s droždím jí dodávají „sílu“. A pokud byste náhodou kvasnicím s výjimkou kynutého těsta nefandili, neobávejte se: V této polévce přítomnost droždí nejspíš ani nezaznamenáte a přitom uděláte nemálo pro své zdraví. 🙂
Hustá zimní zeleninová polévka s droždím a krupicí
- doba přípravy: asi 20 minut + asi 15 minut varu
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 4
suroviny:
- 1 menší mrkev
- menší kousek bulvy celeru
- 3 řapíky celeru
- 1 menší kořenová petržel i s natí
- menší kousek bílé části pórku
- 6 růžičkových kapustiček
- 1 lžíce sterilované kukuřice
- 3 stroužky česneku
- 1 středně velká cibule
- 40 g čerstvého droždí
- 1 vrchovatá lžíce krupice
- 1 lžička rajčatového protlaku
- půl lžičky sušeného tymiánu
- dvě špetky sušeného libečku
- mletý černý pepř
- sůl
- lžíce sádla
- 1 litr zeleninového vývaru
- lžíce másla na zjemnění
k podávání:
- nať hladkolisté petrželky
postup:
Nedřív si připravím zeleninu. Na menší, přibližně stejně velké nudličky nakrájím očištěnou a omytou zeleninu – mrkev, celer, řapíkatý celer, kořen petržele a pórek, nahrubo nasekám česnek, rozpůlím růžičky kapusty, nahrubo posekám nať z petržele.
Na sádle nechám zesklovatět oloupanou a hruběji nakrájenou cibuli. Na ni rozdrobím droždí a restuji, dokud se droždí nerozpustí a nezačne tmavnout. Pak přisypu krupici a asi dvě minuty míchám, potom tento základ zaliju zeleninovým vývarem a dobře rozšlehám.
Do rozšlehaného vývaru s drožďovým základem vsypu všechnu připravenou pokrájenou zeleninu a nať z petržele, přihodím ještě kukuřici a také libeček, tymián, mletý černý pepř a sůl. Uvedu k varu a vařím asi 15 minut, během té doby několikrát zamíchám, ke konci varu přidám rajčatový protlak.
Hotovou polévku podle potřeby ještě dosolím a zjemním máslem. Na talířích sypu sekanou natí hladkolisté petrželky.
Ještě něco k tomu:
- Vegetariáni jen místo sádla použijí jiný tuk. 🙂
- Pokud petržel nebudete mít i s natí, nahraďte ji sušenou.
- Zeleninu v polévce můžete podle momentálních zásob vaší spíže a lednice pochopitelně obměňovat.