Za Krakonošem a houbami

Hlavní jídla

 // 

Krkonošský hubník

Možná proto, že pocházím z Podkrkonoší, mám zemitá jídla z Krakonošova království tak rád. Houby v nich přitom tvoří jednu z neodmyslitelných součástí. A že těch houbových jídel, která se v tomto kraji vařila, je! Kulajda, kuba, kyselo, houbová sekaná, placky nebo knedlíky… Před několika desítkami let dokonce vyšla hodně tlustá Krkonošská kuchařka, kde v mnoha stovkách receptů je právě jídel z hub a s houbami přinejmenším dobrá polovina. A hned v řadě provedení je tu i hubník, někdy také houbovec.

Sám dělám hubník už hodně dlouho, také v nejrůznějších obměnách, někdy s přidáním masa nebo uzeniny, se všemi možnými druhy zeleniny, s čerstvými bylinkami, které jsou zrovna po ruce, s různým kořením. Ten následující hubník je ale v podobě, která mně asi chutná úplně nejvíc.

Krkonošský hubník

Krkonošský hubník

  • doba přípravy: asi 30 minut + asi 60 minut pečení
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

suroviny:

  • 400 g čerstvých hub
  • 2 větší cibule
  • 7 starších rohlíků
  • 500 ml mléka
  • 6 vajec
  • 5 lžic krupice
  • 250 g anglické slaniny
  • 8 stroužků česneku
  • 1 malý pórek
  • 3 zelené lahůdkové cibulky
  • 2 lžíce posekané natě libečku
  • 2 lžíce sušené majoránky
  • 1 lžička celého kmínu
  • špetka strouhaného muškátového oříšku
  • 3 lžíce sádla

na vymazání a vysypání pekáčku:

  • sádlo
  • strouhanka

postup:

Na dvou lžících sádla asi 5 minut restuji oloupané a drobněji nakrájené cibule společně s drobně pokrájeným, omytým a tmavě zelené části a kořene zbaveným pórkem. Pak přidám očištěné a nahrubo nasekané houby a dalších asi 5 minut podusím.

Starší rohlíky nakrájím na středně velké kostky, ve větší míse je zaleju mlékem s rozšlehanými vejci a asi 10 minut nechám odstát. Pak přidám krupici, omytou a nadrobno nasekanou zelenou cibulku, na drobnější kostky nakrájenou anglickou slaninu, oloupané a s trochou soli utřené stroužky česneku, nahrubo posekanou nať libečku, majoránku, kmín, špetku nastrouhaného muškátového oříšku, mletý černý pepř a sůl. Přidám také vychladlé podušené houby s cibulí a pórkem a vše velmi dobře promíchám, v případě potřeby ještě dosolím.

Do sádlem vymazaného a strouhankou vysypaného pekáčku směs urovnám a navrch rovnoměrně rozprostřu vločky ze zbylé lžíce sádla. Peču v troubě, vyhřáté na 150 stupňů asi 40 minut, pak teplotu zvýším na 180 stupňů a peču ještě dalších asi 20 minut, dokud povrch hubníku nezezlátne

Nejlépe chutná s kyselou okurkou nebo salátem z kysaného zelí.

Ještě něco k tomu:

  • Použít samozřejmě můžete i sušené houby, v tomto případě jich budete potřebovat asi 2 hrsti. Přes noc je namočte v hrnku s vodou, druhou možností je až před přípravou je krátce povařit.
  • Anglickou slaninu můžete nahradit vařeným uzeným masem, pórek třeba trochou jemně posekané kapusty.
  • Improvizovat můžete i s bylinkami, například majoránku použít čerstvou, místo libečku vzít plocholistou petrželku, čerstvý tymián nebo pažitku.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *