Nákypy? Zbožňuju!

Hlavní jídla

 // 

Chlebový nákyp s houbami a uzeninou

Tedy slané nákypy. Zeleninové, masové, s těstovinami nebo bramborami, s vejci nebo bez, sýrem, houbami, bylinkami… Nekonečně mnoho možností a výsledných chutí.

Oblibu k nákypům jsem si nejspíš přinesl z domova, maminka je v nejrůznějších podobách dělávala docela často. Však jsem vám tu už představil slanou žemlovku, jedno z nejoblíbenějších jídel mého dětství (recept najdete zde).

Tentokrát jsem ale vybral něco jiného: chlebový nákyp s houbami a uzeninou. Nejen nečekaně dobrý, ale i bezvadný způsob, jak zužitkovat starý chleba, který už nikomu nejede. Já osobně nakrájím ztvrdlý chleba na krajíce a ty pak na kostičky a dám usušit na plech do trouby. A po ruce tak mám nejen základ na polévkové krutóny, ale třeba i právě na chlebový nákyp. Te chutná skutečně výtečně!

Chlebový nákyp s houbami a uzeninou

  • doba přípravy: asi 30 minut + asi 45 minut pečení
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

suroviny:

  • asi 600 g staršího tvrdého chleba
  • talíř čerstvých hub
  • 2 špekáčky
  • 750 ml mléka
  • 5 vajec
  • 1 větší červená paprika
  • 2 lžíce čerstvého posekaného libečku
  • 2 lžíce posekané hladkolisté petrželky
  • 1 lžíce odrhnutých lístků čerstvé saturejky
  • 1 lžíce sušené majoránky
  • 1 lžička celého kmínu
  • 6 stroužků česneku
  • 2 středně velké cibule
  • 4 lžíce oleje
  • mletý černý pepř
  • sůl

na vymazání a vysypání pekáčku:

  • sádlo
  • strouhanka

k podávání:

  • kyselé okurky

postup:

Starý chleba nakrájím na středně velké kostky, ve větší míse je zaleju mlékem a to nechám po dobu asi 20 minut do chleba vsáknout. Mezitím na oleji zpěním oloupanou a nahrubo nakrájenou cibuli, na ni asi 5 minut restuji očištěné a na plátky nakrájené houby, ke konci pak přihodím oloupané a na kostičky nakrájené špekáčky a ty ještě krátce osmahnu. Směs cibule, hub a špekáčků přidám do mísy k chlebovému základu.

Na menší kostičky nakrájím omytou červenou papriku, nahrubo nasekám umyté listy čerstvého libečku a také petrželku, ze stonků čerstvé saturejky odrhnu lístky. Vše přidám do mísy k rozmočenému chlebu, orestovaným houbám a uzenině, přihodím i celý kmín, sušenou majoránku, mletý černý pepř, oloupaný a prolisovaný česnek, vejce a sůl.

Směs v míse rukama pořádně promíchám a prohnětu, menší zbytky kostiček chleba nejsou na zásadu, naopak. Pokud je směs příliš hustá, přiliju ještě trochu mléka. Výsledná konzistence by měla být sice řidší, ale ještě by trochu měla držet tvar.

Velikostí vhodný pekáček vymažu sádlem a vysypu strouhankou a těsto do něj urovnám. Peču v troubě rozpálené na 180 stupňů asi 45 minut, dokud povrch nákypu není zlatavě hnědý.

Upečený nákyp nechám trochu zchladnout, aby se lépe krájel na jednotlivé porce. Podávám s kyselou okurkou.

Chlebový nákyp s houbami a uzeninou

Ještě něco k tomu:

  • Chlebový nákyp můžete připravit i ve vegetariánské chlebové variantě nebo naopak jen s uzeninou. Jako houby lze pochopitelně použít žampióny, případně předem namočené a povařené sušené houby, místo špekáčků prakticky jakoukoli měkkou uzeninu nebo anglickou slaninu.
  • Zaměnit můžete podle chuti a sezóny i jednotlivé bylinky. Rozhodně jimi ale nešetřete, aby chuť nákypu nebyla mdlá. Stejně tak nešetřete česnekem. 🙂
  • Do další varianty receptu lze místo chleba použít bílé pečivo, případně s chlebem namíchat. Chuť nákypu pak ale bude zcela jiná.
  • Místo kyselé okurky se k nákypu hodí i kysané zelí nebo sterilovaná červená řepa.

Napsat komentář