Není to tak dávno, co jsme z vrat u naší chalupy sundali velikonoční výzdobu a co jsme dojedli beránka a taky obarvená velikonoční vajíčka. Vajec ve všemožných úpravách tak bylo víc než dost 🙂 Jenže krátce potom k nám domů dorazil balíček s dárkem: cibulákovým talířem na vejce 🙂 Samozřejmě, hned jsme ho museli vyzkoušet, a tak – navzdory povelikonočnímu času – nutně přišla ke slovu plněná vajíčka. Opravdu moc jsme si je i díky tomuto talíři užili a vychutnali a náš cibulákový servis, jehož základ mám ještě po babičce (ta jej dostala jako svatební dar), se rozrostl o nový kousek. Plněná vajíčka budeme muset dělat častěji! 🙂
A tak jsem brzy poté sáhnul do po už notně ohmataném babiččině notesu, kam si trpělivě po dlouhá léta lepila všechny možné recepty, a taky po mém velkém tlustém sešitu, abych si na blog na jednom místě a pro inspiraci všechny ty všemožné variace na plněná vajíčka uložil. Bude teď dobré je mít po ruce 🙂
Plněná vajíčka podávám jak coby lehčí večeři nebo k nedělní snídani, tak i jako součást pohoštění pro návštěvy.
Plněná vejce na 20 způsobů
- doba přípravy: asi 15 minut + 10 minut var vajec + asi 30 minut zchladnutí vajec
- obtížnost: velmi snadné
postup:
Natvrdo uvařená, zchladlá vajíčka podélně rozpůlím, žloutky vyjmu a v misce je dobře utřu, rozšlehám nebo promíchám se všemi dalšími, drobně nakrájenými ingrediencemi. Směsí naplním důlky bílků.
Plněná vejce podávám s pečivem, ideálně domácím.
Ještě něco k tomu:
- Jednotlivé přísady do žloutkové náplně krájím opravdu najemno.
- Když mám čas a chuť, bílky naplním ozdobně pomocí cukrářského sáčku.
- Pokud vajíčka servíruji na běžných talířích, z vnější strany bílek trochu seříznu, aby se vajíčka nekácela.
Ředkvičková
suroviny:
- ředkvičky (jemně nastrouhané)
- majonéza
- pomazánkové máslo
- plnotučná hořčice
- čubrica
- mletý černý pepř
- cukr
- sůl
- uvařené žloutky
Pepřová
suroviny:
- nakládaný zelený pepř (bez nálevu)
- zelená naťová cibulka (jemně nakrájená)
- majonéza
- pomazánkové máslo
- worcester
- mletý černý pepř
- cukr
- sůl
- uvařené žloutky
Česneková
suroviny:
- česnek (prolisovaný)
- majonéza
- tavený sýr
- citronová šťáva
- mletý černý pepř
- cukr
- sůl
- uvařené žloutky
Křenová
suroviny:
- křen (strouhaný)
- zelená naťová cibulka (jemně nakrájená)
- majonéza
- pomazánkové máslo
- mletý černý pepř
- cukr
- sůl
- uvařené žloutky
Hrášková
suroviny:
- zelený hrášek (rozmixovaný)
- zelená naťová cibulka (jemně nakrájená)
- majonéza
- citronová šťáva
- mletý černý pepř
- cukr
- sůl
- uvařené žloutky
Bylinková
suroviny:
- zelené bylinky
- zelená naťová cibulka (jemně nakrájená)
- majonéza
- citronová šťáva
- mletý černý pepř
- cukr
- sůl
- uvařené žloutky
Sýrová
suroviny:
- čedar (nebo sýr s modrou plísní nebo zrající sýr)
- majonéza
- zakysaná smetana
- zelená naťová cibulka
- mletá sladká paprika
- chilli
- mletý černý pepř
- cukr
- sůl
- uvařené žloutky
Salámová
suroviny:
- polotvrdý salám (nastrouhaný nebo namletý)
- červená cibule (jemně nakrájená)
- majonéza
- zakysaná smetana
- mletý černý pepř
- cukr
- sůl
- uvařené žloutky
Slaninová
suroviny:
- anglická slanina (jemně nakrájená)
- sladkokyselá sterilovaná okurka (nastrouhaná)
- majonéza
- máslo (změklé)
- mletý černý pepř
- cukr
- sůl
- uvařené žloutky
Ořechová
suroviny:
- vlašské ořechy (jemně nasekané)
- jablko (nastrouhané)
- červená cibule (jemně nakrájená)
- tavený sýr
- majonéza
- mletý černý pepř
- cukr
- sůl
- uvařené žloutky
Sardelová
suroviny:
- sardelová pasta
- cibule (jemně nakrájená)
- majonéza
- máslo (změklé)
- mletý černý pepř
- cukr
- sůl
- uvařené žloutky
Olivová
suroviny:
- černé olivy (jemně nasekané)
- zelená naťová cibulka (jemně nakrájená)
- tavený sýr
- majonéza
- mletý černý pepř
- cukr
- sůl
- uvařené žloutky
Rybí
suroviny:
- uzené šproty (z konzervy, bez oleje)
- cibule (jemně nakrájená)
- majonéza
- plnotučná hořčice
- mletý černý pepř
- cukr
- sůl
- uvařené žloutky
Kaparová
suroviny:
- kapary
- červená cibule (jemně nakrájená)
- pomazánkové máslo
- majonéza
- dijonská hořčice
- mletý černý pepř
- cukr
- sůl
- uvařené žloutky
Avokádová
suroviny:
- avokádo (rozmačkané)
- česnek (prolisovaný)
- čerstvý sýr (nebo tavený)
- citronová šťáva
- mletý černý pepř
- cukr
- sůl
- uvařené žloutky
Škvarková
suroviny:
- škvarky (jemně mleté)
- cibule (jemně nakrájená)
- tavený sýr
- plnotučná hořčice
- mletý černý pepř
- cukr
- sůl
- uvařené žloutky
Celerová
suroviny:
- celer (jemně nastrouhaný)
- zelená naťová cibulka (jemně nakrájená)
- tavený sýr
- majonéza
- plnotučná hořčice
- mletý černý pepř
- cukr
- sůl
- uvařené žloutky
Koprová
suroviny:
- kopr (jemně nasekaný)
- majonéza
- pomazánkové máslo
- mletá sladká paprika
- mletý černý pepř
- cukr
- sůl
- uvařené žloutky
Lososová
suroviny:
- uzený losos (velmi jemně nakrájený)
- čerstvý sýr
- pažitka (jemně nasekaná)
- citronová šťáva
- mletý černý pepř
- cukr
- sůl
- uvařené žloutky
Kari
suroviny:
- cibule (jemně nakrájená)
- pomazánkové máslo
- majonéza
- citronová šťáva
- kari
- cukr
- sůl
- uvařené žloutky