Plněná vejce na 20 způsobů

Malá jídla Rychlé

 // 

Není to tak dávno, co jsme z vrat u naší chalupy sundali velikonoční výzdobu a co jsme dojedli beránka a taky obarvená velikonoční vajíčka. Vajec ve všemožných úpravách tak bylo víc než dost 🙂 Jenže krátce potom k nám domů dorazil balíček s dárkem: cibulákovým talířem na vejce 🙂 Samozřejmě, hned jsme ho museli vyzkoušet, a tak – navzdory povelikonočnímu času – nutně přišla ke slovu plněná vajíčka. Opravdu moc jsme si je i díky tomuto talíři užili a vychutnali a náš cibulákový servis, jehož základ mám ještě po babičce (ta jej dostala jako svatební dar), se rozrostl o nový kousek. Plněná vajíčka budeme muset dělat častěji! 🙂

A tak jsem brzy poté sáhnul do po už notně ohmataném babiččině notesu, kam si trpělivě po dlouhá léta lepila všechny možné recepty, a taky po mém velkém tlustém sešitu, abych si na blog na jednom místě a pro inspiraci všechny ty všemožné variace na plněná vajíčka uložil. Bude teď dobré je mít po ruce 🙂

Jeden z dobových receptů na plněná vejce v sešitě po babičce

Plněná vajíčka podávám jak coby lehčí večeři nebo k nedělní snídani, tak i jako součást pohoštění pro návštěvy.

Plněná vejce na 20 způsobů

  • doba přípravy: asi 15 minut + 10 minut var vajec + asi 30 minut zchladnutí vajec
  • obtížnost: velmi snadné

postup:

Natvrdo uvařená, zchladlá vajíčka podélně rozpůlím, žloutky vyjmu a v misce je dobře utřu, rozšlehám nebo promíchám se všemi dalšími, drobně nakrájenými ingrediencemi. Směsí naplním důlky bílků.

Plněná vejce podávám s pečivem, ideálně domácím.

Ještě něco k tomu:

  • Jednotlivé přísady do žloutkové náplně krájím opravdu najemno.
  • Když mám čas a chuť, bílky naplním ozdobně pomocí cukrářského sáčku.
  • Pokud vajíčka servíruji na běžných talířích, z vnější strany bílek trochu seříznu, aby se vajíčka nekácela.

Ředkvičková

suroviny:

  • ředkvičky (jemně nastrouhané)
  • majonéza
  • pomazánkové máslo
  • plnotučná hořčice
  • čubrica
  • mletý černý pepř
  • cukr
  • sůl
  • uvařené žloutky

Pepřová

suroviny:

  • nakládaný zelený pepř (bez nálevu)
  • zelená naťová cibulka (jemně nakrájená)
  • majonéza
  • pomazánkové máslo
  • worcester
  • mletý černý pepř
  • cukr
  • sůl
  • uvařené žloutky

Česneková

suroviny:

  • česnek (prolisovaný)
  • majonéza
  • tavený sýr
  • citronová šťáva
  • mletý černý pepř
  • cukr
  • sůl
  • uvařené žloutky

Křenová

suroviny:

  • křen (strouhaný)
  • zelená naťová cibulka (jemně nakrájená)
  • majonéza
  • pomazánkové máslo
  • mletý černý pepř
  • cukr
  • sůl
  • uvařené žloutky

Hrášková

suroviny:

  • zelený hrášek (rozmixovaný)
  • zelená naťová cibulka (jemně nakrájená)
  • majonéza
  • citronová šťáva
  • mletý černý pepř
  • cukr
  • sůl
  • uvařené žloutky

Bylinková

suroviny:

  • zelené bylinky
  • zelená naťová cibulka (jemně nakrájená)
  • majonéza
  • citronová šťáva
  • mletý černý pepř
  • cukr
  • sůl
  • uvařené žloutky

Sýrová

suroviny:

  • čedar (nebo sýr s modrou plísní nebo zrající sýr)
  • majonéza
  • zakysaná smetana
  • zelená naťová cibulka
  • mletá sladká paprika
  • chilli
  • mletý černý pepř
  • cukr
  • sůl
  • uvařené žloutky

Salámová

suroviny:

  • polotvrdý salám (nastrouhaný nebo namletý)
  • červená cibule (jemně nakrájená)
  • majonéza
  • zakysaná smetana
  • mletý černý pepř
  • cukr
  • sůl
  • uvařené žloutky

Slaninová

suroviny:

  • anglická slanina (jemně nakrájená)
  • sladkokyselá sterilovaná okurka (nastrouhaná)
  • majonéza
  • máslo (změklé)
  • mletý černý pepř
  • cukr
  • sůl
  • uvařené žloutky

Ořechová

suroviny:

  • vlašské ořechy (jemně nasekané)
  • jablko (nastrouhané)
  • červená cibule (jemně nakrájená)
  • tavený sýr
  • majonéza
  • mletý černý pepř
  • cukr
  • sůl
  • uvařené žloutky

Sardelová

suroviny:

  • sardelová pasta
  • cibule (jemně nakrájená)
  • majonéza
  • máslo (změklé)
  • mletý černý pepř
  • cukr
  • sůl
  • uvařené žloutky

Olivová

suroviny:

  • černé olivy (jemně nasekané)
  • zelená naťová cibulka (jemně nakrájená)
  • tavený sýr
  • majonéza
  • mletý černý pepř
  • cukr
  • sůl
  • uvařené žloutky

Rybí

suroviny:

  • uzené šproty (z konzervy, bez oleje)
  • cibule (jemně nakrájená)
  • majonéza
  • plnotučná hořčice
  • mletý černý pepř
  • cukr
  • sůl
  • uvařené žloutky

Kaparová

suroviny:

  • kapary
  • červená cibule (jemně nakrájená)
  • pomazánkové máslo
  • majonéza
  • dijonská hořčice
  • mletý černý pepř
  • cukr
  • sůl
  • uvařené žloutky

Avokádová

suroviny:

  • avokádo (rozmačkané)
  • česnek (prolisovaný)
  • čerstvý sýr (nebo tavený)
  • citronová šťáva
  • mletý černý pepř
  • cukr
  • sůl
  • uvařené žloutky

Škvarková

suroviny:

  • škvarky (jemně mleté)
  • cibule (jemně nakrájená)
  • tavený sýr
  • plnotučná hořčice
  • mletý černý pepř
  • cukr
  • sůl
  • uvařené žloutky

Celerová

suroviny:

  • celer (jemně nastrouhaný)
  • zelená naťová cibulka (jemně nakrájená)
  • tavený sýr
  • majonéza
  • plnotučná hořčice
  • mletý černý pepř
  • cukr
  • sůl
  • uvařené žloutky

Koprová

suroviny:

  • kopr (jemně nasekaný)
  • majonéza
  • pomazánkové máslo
  • mletá sladká paprika
  • mletý černý pepř
  • cukr
  • sůl
  • uvařené žloutky

Lososová

suroviny:

  • uzený losos (velmi jemně nakrájený)
  • čerstvý sýr
  • pažitka (jemně nasekaná)
  • citronová šťáva
  • mletý černý pepř
  • cukr
  • sůl
  • uvařené žloutky

Kari

suroviny:

  • cibule (jemně nakrájená)
  • pomazánkové máslo
  • majonéza
  • citronová šťáva
  • kari
  • cukr
  • sůl
  • uvařené žloutky

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *