Kaldoun, servírovaný jako „obyčejná“ polévka před hlavním jídlem? To si ani moc neumím představit. Aspoň tedy takový kaldoun, jaký znám a jaký mám rád já. Bílá, hustá, voňavá, hřejivá a velmi sytá, tedy typicky zimní polévka, v níž elegantně zužitkujete drůbky a všechny další zbytky husy. Ale též kachny, krůty, ale i kuřete nebo králíka.
Právě v této době kaldoun (někde mu říkají kaldon) u nás míváme jako hlavní jídlo, většinou k večeři. Jak to tak už bývá, i na kaldoun recepty existují méně nebo více odlišné. Co by ale kaldoun rozhodně neměl postrádat, je několik věcí: dobrý drůbeží vývar a také maso, respektive drůbky, dále kořenovou zeleninu, stejně jako i v nemalém množství květák, v kaldounu by také měly být široké nudle a současně i polévkové knedlíčky, nejlépe žemlové, v kaldounu nesmí chybět ani smetana nebo aspoň mléko, nezbytný je i muškátový oříšek a petrželová nať. Taková je tedy aspoň moje představa.
Příprava kaldounu sice vyžaduje trochu více času. Ale jeho chuť vám to bohatě vynahradí! Navíc, třeba ze zbytků husy pořídíte klidně i deset porcí kaldounu, takže v mrazáku budete mít v zásobě hlavní jídlo hned na několikrát. Já ostatně mrazák využívám už před samotnou přípravou kaldounu. Připravuji ho totiž nejen ze všech vnitřností, částí křídel, krku a dalších odřezků, ale do vývaru na kaldoun přihazuji i obraný skelet z už upečené a snědené husy. Drůbky tedy v mrazáku čekají na přípravu kaldounu do té doby, než upečenou husičku sníme.
Husí kaldoun
- doba přípravy: vývar asi 30 minut + asi 120 minut varu, žemlové knedlíčky asi 30 minut + asi 30 minut odležení + asi 5 minut varu, kaldoun asi 30 minut + asi 25 minut varu
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 8 až 10 (jako hlavní chod)
suroviny:
na vývar:
- vnitřnosti, krk, části křídel a obraný skelet z jedné husy
- 200 g mrkve
- 200 g celeru
- 100 g kořenu petržele
- 3 středně velké cibule
- 5 stroužků česneku
- 5 litrů vody
- 2 bobkové listy
- 5 kuliček nového koření
- 10 kuliček černého pepře
- 2 lžičky soli
na žemlové knedlíčky:
- 4 starší rohlíky
- 200 ml mléka
- 50 g krupice
- 4 lžíce strouhanky
- 2 lžíce másla
- 2 vejce
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce drobně posekané natě hladkolisté petrželky
- špetka mletého muškátového květu
- mletý černý pepř
- sůl
na kaldoun:
- husí vývar
- obrané maso z vývaru
- 3 středně velké mrkve
- půlka menšího celeru
- 1 kořen petržele
- 1 menší květák (nebo půlka většího)
- 1 menší pórek (bílá část)
- střední miska mraženého zeleného hrášku
- 3 středně velké cibule
- 5 stroužků česneku
- 200 g hladké mouky
- 400 ml smetany ke šlehání
- 400 g širokých nudlí
- 1 lžíce sekané nati libečku
- půl lžíce sušeného tymiánu
- půl lžičky strouhaného muškátového oříšku
- 5 lžic sekané natě hladkolisté petrželky
- mletý černý pepř
- sůl
k podávání:
- nať hladkolisté petrželky
postup:
příprava vývaru:
Vnitřnosti, krk a části křídel očistím a omyji. Dám je do studené vody společně s mrkví, celerem a kořenem petržele, které jsem před tím očistil, oloupal a rozdělil na několik menších částí. Přidám také omyté, neloupané a rozpůlené cibule, oloupané celé stroužky česneku, sůl a koření, tedy bobkový list, nové koření a pepř.
Pozvolna přivedu k velmi mírnému varu. Když se na povrchu zpočátku začne objevovat pěna, postupně ji odebírám a vylévám. Vařím zvolna pod poklicí 2 hodiny.
Hotový vývar přecedím. Z kostí oberu veškeré maso, které nasekám na drobnější kousky, odložím stranou a vkládám až do hotové polévky. Obrané kosti, zeleninu i koření vyhodím.
příprava žemlových knedlíčků:
Rohlíky nakrájím na středně velké kostky, v míse zaliji mlékem, promíchám a nechám asi 10 minut odležet. Mezitím drobně nakrájím nať hladkolisté petrželky a přidám k rohlíkům, stejně jako i oloupané a prolisované stroužky česneku a všechny ostatní suroviny: rozpuštěné, jen vlahé máslo, krupici, strouhanku, vejce, muškátový květ, mletý černý pepř a sůl.
Směs rukama dobře propracuji do homogenní hmoty a nechám odležet asi půl hodiny. Pokud je směs poté příliš řídká, dohustím trochou strouhanky. Mokrýma rukama vytvaruji a utahuji menší knedlíčky, zhruba velikosti angreštu. Z uvedeného množství surovin by mělo být asi 40 knedlíčků, tedy asi pět na jednu porci kaldounu.
Ve větším hrnci přivedu k varu hodně osolenou vodu, vhodím knedlíčky a vařím asi 3 až 5 minut, dokud všechny knedlíčky nevyplavou na hladinu. Hotové knedlíčky z vody vyberu a odložím stranou.
příprava kaldounu:
Mrkev, petržel a celer omyji, oloupu a nakrájím na menší kostičky. Bílou spodní část pórku zbavím kořene, omyju a nakrájím na menší kostičky, nahrubo posekám oloupané stroužky česneku. Květák omyji, zbavím přebytečných listů a tvrdé spodní části košťálu a rozeberu na malé růžičky, zbylou středovou košťálovou část také nakrájím na menší kostičky.
Z povrchu vývaru seberu sádlo, to dám do velkého desetilitrového hrnce, v němž budu vařit polévku. Na rozpuštěném sádle do sklovata orestuji oloupané a jemněji nakrájené cibule. Přidám všechnu kořenovou zeleninu a také pórek a oloupané a nahrubo nasekané stroužky česneku a za stálého míchání krátce orestuji. Vše zasypu moukou a ještě chvíli míchám a restuji.
Základ polévky zaliji studeným vývarem a dobře rozmíchám, přidám připravený květák, mražený hrášek, libeček a tymián, opepřím a osolím a přivedu k varu. Na mírném ohni vařím asi 15 minut, dokud zelenina není měkká. Pak přidám nastrouhaný muškátový oříšek a nudle a vařím ještě asi 7 minut, přesný čas podle návodu na těstovinách.
Nakonec polévku v případě potřeby dosolím a dopepřím, přidám smetanu, obrané a odložené maso z vývaru, nasekanou nať petržele a hotové žemlové knedlíčky a ještě krátce přivedu k varu.
Kaldoun podávám ve větších hlubších miskách, do nichž rovnoměrně rozdělím zeleninu, maso, těstoviny a knedlíčky. Sypu natí hladkolisté petrželky.
Ještě něco k tomu:
- Hrášek použijte buď mražený nebo čerstvý vyloupaný. Konzervovaný se do kaldounu nehodí.
- Knedlíčky do kaldounu vařím raději zvlášť, v osolené vodě. V zahuštěné polévce by zbytečně ztvrdly.
- Tady je pomalu pečená husa v mém provedení.